MARI MENDENGAR & MEMAHAMI AL-QUR'AN

Listen to Quran

Khamis, April 29, 2010

Subject: P094...Hulu Bernam.....SUATU CERITA DAN PERISTIWA


Assalammualaikum,

Tamatlah sudah PRK Hulu Selangor P094.....pemenangnya seperti kita tau...UBN menang dengan majoriti 1725 undi. Apalah sangat undi yang diperolehi sebanyak itu kalau nak dibandingkan dengan lebih RM150 juta yang telah ditabur dan dihambur sebagai janji pilihanraya yang juga disebut rasuah pilihanraya. Tetapi ketua gerombolan UBN menafikan ianya adalah rasuah tapi menyatakan ianya ada tanggung jawab kerajaan untuk dilaksanakan kepada rakyat. Piiraaah...kenapa sebelun ini tidak dilaksanakan tanggung jawab tersebut. Setiap kali ada PRK maka setiap kali lah berbagai janji dengan pembangunan dibuat. Oleh kerana itu rakyat la ni ramai yang mendoakan lebih ramai YB2 meninggal. Lebih kerap PRK maka lagi cepat kawasan yang akan diadakan PRK tersebut membangun secara mendadak atau projek macam mee segera. Tapi malangnya terlalu rapatnya masa PRK banyak janji yang tidak tertunai dan terlaksana. Akhirnya rakyat yakni pengundi kawasan tersebut tersebut tertipu dengan janji2 yang dibuat. Seperti yang telah berlaku di Dun Bagan Pinang, Manek Urai dan lain2 tempat. Tetapi sekurang kurangnya rakyat mendapat hak mereka setelah dinafikan sebelum ini. Walau pun Dato' Zaid Ibrahim tewas tapi PKR jelas mendapat pertambahan undi dan sokongan Rakyat. Kita menang disatu Dun dan pasti menang sekiranya 13,868 pengundi tidak di kucar kacirkan tempat pengundian mereka dan hampir 1,200 orang telah dipindahkan oleh SPR ke Tg Malim Perak dan Rawang Selangor malah ada seorang mak cik telah dipindahkan namanya ke Langkawi walau pun seumur hidupnya tidak pernah kesana.

Bagi pengamatan saya sebagai rakyat marhaen juga terbabit dengan PRK P094 di Dun Hulu Bernam ingin menulis dan menyatakan beberapa perkara yang dilalui melalui pengalaman tersebut. Yang nyata mungkin akan menyinggung perasaan beberapa individu dan Pimpinan Parti. Walau pun pahit tetapi perkara ini perlu didedah dan diatasi segera olek pimpinan atasan parti terutamanya DSAI yang telah mencetuskan kesedaran kepada rakyat tetapi oleh kerana mungkin dek jawatan ada yang sanggup membiarkan atau seolah olah mahukan PKR kalah dalam PRK kali ini. Dengan kekalahan ini seolah olah ingin memberi satu isyarat kepada Tan Sri Khalid Ibrahim supaya meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar Selangor.

Tapi paling ketara dalam peperangan di Hulu selangor ini adalah peperangan Pilihanraya yang amat berat sebelah. PKR bertanding kalau dalam bahasa kasarnya menggunakan air liur kalau nak dibandingkan dengan gerombolan UBN. PKR berperang dengan ibarat hanya menggunakan senapang patah. Tapi gerombolan UBN menggunakan senjata canggih automatik, M16 siap pelancar bom tangan. Dibantu oleh pasukan berkereta kebal...xcukup dengan itu dibantu pula oleh pasukan alteleri dengan mengebom medan peperangan bertalu talu sambil dibantu oleh tentera diudara dengan helicopter jenis apache yang melancarkan roket dari udara...mana mungkin dalam peperangan sebegini pasukan yang hanya bersenjatakan senapang patah boleh menang dalam pertempuran ini kecuali jika ada keajaipan atau pertolongan dari langit. Walau pun semangat juang membara tetapi oleh kerana kecanggihan dan kelengkapan peperangan pastilah dapat mengalahkan pasukan yang lemah persenjataannya. Begitulah dengan PRK kali ini, gerombolan UBN dibantu oleh setiap komponennya iaitu SPR,polis dan seluruh jabatan yang ada seperti JHEOA, Jabatan Penerangan serta seluruh jentera dan instrumen kerajaan yang ada. Cuma yang pihak gerombolan lupa adalah KEBANGKITAN dan KESEDARAN RAKYAT.....

Berbalik kepada cerita diatas dari pengamatan saya dan rakan2 punca utama yang menyebabkan kekalahan adalah faktor dalaman PKR sendiri. Jentera di Hulu Bernam tidak menjalankan gerak kerja dengan berkesan. Saya tidak mahu menghuraikan di 2 Dun yang lain kerana ketiadaan fakta untuk menjelaskan perkara tersebut. Apa yang saya nampak melalui mata dan pengalaman sendiri di Hulu Bernam adalah jelas. Perkara ini amat mendukacitakan seolah olah ada kerja2 mensabotaj agar kekalahan yang diinginkan.
Bilik Gerakan Penyelaras Dun Hulu Bernam tidak berfungsi malah 3 khemah yang terletak di Cangkat Asa(2 khemah) dan Taman Nakhoda tidak digunakan lansung sehingga 20hb. walau pun telah dipasang seminggu sebelum itu. Selama 3hari selepas penamaan calun semua perbelanjaan dibilik gerakan penyelaras Dun Hulu Bernam menggunakan wang sendiri termasuk pembelian peta kawasan PRK. Lansung tiada sokongan logistik dari negeri. Penyelaras dun pula bukan orang Hulu Bernam dan datang hanya cerita duit pilihanraya tak ada, barang tak ada dan asyik menyalahkan bilik gerakan negeri dan pengarah pilihanraya. Jawatan kuasa hanya ujud pada nama sahaja dan begitu juga disemua JDM. Tiada statistik dan memang tiada jawatankuasa. Hanya 4 JDM dari 15 yang ada dilihat ada jawatankuasa dan mampu merancang serta menghidupkan bilik gerakan.

Tiada aktiviti dibuat sehinggalah hari ke 5 selepas penamaan calun.selepas diambil alih oleh sukarelawan Pasir Salak dari Kampar,Perak. Bilik gerakan diubah ke Kabin di Cangkat Asa.Team inilah mula mengambil alih terus dan memulakan kerja tanpa sokongan dari penyelaras malah disabotaj supaya program gagal. Barulah ada ceramah politik untuk menjelaskan isu semasa kepada pengundi dikawasan tersebut. Kegagalan ketara adalah apabila calun sampai untuk bertemu pengundi pada pagi jumaat tetapi tiada seorang pun pengundi dan penduduk sekitar yang hadir untuk bertemu calun PKR. Alangkah malang dan malunya apabila keadaan ini berlaku yang akhirnya calun terpaksa kekedai makan berhadapan bilik gerakan Dun Hulu Bernam untuk minum bagi memenohi program yang tidak menjadi. Boleh dikatakan tiada lansung pimpinan tempatan dalam bilik gerakan Dun Hulu Bernam. Kalau ada pun seorang dua yang juga sibuk di JDM sendiri atau mungkin sudah dibeli....Jadi bagaimana petugas dan sukarelawan dari luar dapat menyampaikan maklumat dan menifesto parti kepada pengundi. Gerak kerja dirancang dan dilaksanakan oleh orang luar malah semua program ceramah dibantu oleh Tim YDP Kelana Jaya yang menyediakan alat siar raya atau pa sistem bagi progrem ceramah dibuat sambil membantu mencari penceramah. Sekalung tahniah kepada Tim YDP Kelana Jaya bersama petugasnya bekerja sepenuh hati tanpa upah dan habuan.

Begitulah lemahnya organisasi dibilik gerakan Dun Hulu Bernam. Saya tidak tahu kenapa dalam PRK yang sebegini penting boleh berlaku. Penyaluran maklumat kepada para pengundi dikeseluruhan kawasan mengundi tidak dapat disampaikan dengan berkesan. Akhirnya oleh kerana tiada maklumat yang diberikan terutamanya dikawasan Felda dan kawasan pendalaman yang lain yang majoritinya pengundi melayu tiada pilihan selain mengundi calun gerombolan UBN. Saya yang datang dari luar Selangor tidak faham adakah ini kesilapan dan kelemahan PKR Selangor atau hal ini saja dibuat untuk mensabotaj PRK Hulu Selangor ini dengan tujuan untuk memalukan Pimpinan Negeri. Mana mungkin maklumat dan menifesto dapat disalurkan kepada pengundi jika tiada bantuan dari pimpinan tempatan yang lebih arif tentang persekitaran. Pimpinan tempatan kabarnya bercelaru dan berkelahi sesama sendiri. Aku ada dia tak ada...dia ada aku tak ada. Tak boleh bertentang muka jadi yang hancur PKR sendiri seolah 1 kapal 2 nakhoda. Kapal pun boleh tenggelam. Mana mungkin boleh bertempur dengan gerombolan jika bersituasi begini. Walau kita tahu Dun Hulu Bernam adalah kubu kuat Umngok tapi jika gerak kerja pilihanraya dijalankan dengan efektif dan sempurna PR boleh merobohkan kubu tersebut. Bagi pimpinan PKR Pusat dan Negeri yang lain juga lebih menumpukan di 2 Dun yang lain dan mengabaikan Dun Hulu Bernam. Maklumlah DSAI banyak memberi tumpuan disana. Sepatutnya mereka perlu kerap turun dan memberi tumpuan di Hulu Bernam kerana disinilah Umngok kuat meneburkan propoganda mereka sehinggakan orang melayu yang majoritinya penduduk disini benar2 percaya apa yang dimomokkan oleh Umngok seperti Dato' Zaid adalah kaki botol malahan kaki perempuan juga. Mana mungkin PAS dapat menangkis propoganda tersebut kesaorangan tanpa bantuan dari PKR. Begitu juga dengan kekurangan bahan2 kempen seperti poster dan flyers untuk edaran kepada pengundi dan hanya ada dan sampai si saat2 akhir kempen. Juga kekurangan dana yang cukup ketara lalu perkara ini ditohmahkan bahawa Selangor negeri yang kaya dan diperintah PR tetapi dana untuk pekerja parti dan sukarelawan tidak dibantu dan kalau ada hanyalah ala kadar sahaja....yang bercakap ni orang kuat PKR negeri dabilik gerakan utama. Kadang2 terfikir betul juga.....mana mungkin dalam keadaan sekarang bertempur dengan gerombolan UBN hanya menggunakan semangat,air liur dan keikhlasan tanpa bantuan dana secukupnya.

Saya sempat berbual dengan golongan muda penduduk tempatan. Mereka ini adalah penyokong PR sebenarnya, tetapi oleh kerana peringkat cabang sendiri bercelaru dan setiap JDM dibantu oleh orang luar Hulu Bernam mereka berasa segan dan malu untuk membantu jentera kempen PR. Semangat mereka kuat dan membara tetapi punah akibat perebutan jawatan yang tak seberapa. Mereka juga faham PR tidak membayar upah lumayan untuk kerja pilihanraya tapi sekurang kurangnya memberi mereka semangat dan saguhati berupa barangan parti seperti kemeja t dan topi adalah mencukupi tetapi hampas semuanya tak ada, Kalau ada pun hanyalah barangan lama lebihan dari PRK ditempat lain. Kemeja t bergambarkan calun bertanding pun tidak kelihatan. Adakah hal sebegini sengaja atau dibiarkan tidak diadakan???...amatlah malang bagi PKR tidak menggunakan tenaga anak2 muda ini dan membiarkan mereka menjadi pemerhatu dari jauh sahaja...mana dia Ketua Pemuda PKR yang sepatutnya mengambil inisiatif dengan menganjurkan program untuk anak2 muda yang bersemangat ini agar sama2 mengembeling tenaga untuk berhadapan dengan gerombolan UBN. Malahan boleh dikatakan jentera AMK pusat dab Negeri kaku dan layu di Hulu Bernam. Cukup banyak kelemahan jentera PKR kalau hendak disenaraikan. Cukuplah apa yang dituliskan kerana lagi banyak ditulis lagi banyak pekung dan aib akan keluar dan terdedah. Dan yang nyatanya terdapat unsur2 kurang sihat dari beberapa kerat individu yang tidak menjalankan amanah yang diberikan dengan berkesan. Mereka juga dikelilingi balaci dan kaki bodek dan menyebabkan keberkesanan tumpuan menjadi terbantut. Mereka ini menjadikan PRK tempat mencari tambahan duit poket untuk memenuhi tembolok sendiri.......

Kesimpulannya walau pun jentera PKR ada dan kekuatan jentera PAS lebih menonjol tetapi pos mortem atau bedah siasat perlu dibuat oleh Pimpinan atasan PKR untuk menyiasat adakah perkara mensabotaj parti ini benar2 berlaku kerana dalam pengamatan saya yang marhaen iniperkara tersebut memang ujud walau mungkin tidak disedari oleh mereka. Jentera pilihanraya dibiarkan menjadi lemah sehingga kesaat saat akhir dihari pengundian. Makan minum pekerja parti hanyalah ala kadar sahaja hinggakan mendapat rungutan..aduuuuss....fikir2kan lah wahai Pemimpin atasan PKR!!!. Kalau lah takdir Allah ada lagi PRK selepas ini mungkin ada yang telah serik untuk membantu lagi. Pastikan lah pemimpin yang akan dilantik untuk mengetuai jentera PRK nanti adalah yang betul2 bersemangat dan tidak berkepentingan.....bagi pemimpin Cabang mungkin telah dibeli oleh Umngok tetapi pimpinan negeri yang lain juga perlu disiasat oleh Pimpinan PKR samaada perkara ini banar2 belaku. Kerana ada yang ketawa gembira bila Dato' Zaid di istiharkan kalah dalam pertarungan tersebut malah ada mesej yang dihantar keputusan ini khas untuk Tan Sri Khalid yang mereka panggil Sahak.....

Saya dan rakan2 berpendapat bahawa PRK Hulu Selangor ini telah digunakan oleh orang tertentu dalam PKR Selangor untuk menjatuhkan kepimpinan Tan Sri Khalid sebagai MB Selangor. Rangkaian mereka kuat tetapi mood dan kebangkitan rakyat juga semakin kuat. Andainya jentera pilihanraya kuat saya rasa Dato' Zaid pasti memnangi PRK Hulu Selangor ini. Pengalaman PRK Hulu selangor juga mengajar saya dan rakan2 beserta dengan Ketua Y team kami menjadi pejuang tulen yang bekesan. Terima kasih atas sokongan perbadi Naib Presiden Sdr. Mustafa Kamil Ayub, YB Suhaimi dan Zakaria dan Yahya Sahri disepanjang saya dan rakan2 melaksanakan tugas sukarelawan PRK....walau pun kami tahu selepas ini dah ada orang yang bersedia untuk menjadi MB Selangor. Juga PR Selangor juga wajiblah bersedia untuk PRU umum yang ke 13 kerana pihak Gerombolan telah sedia untuk mengambil alih Selangor dari Pakatan Rakyat dengan bantuan SPR...Lebih 300ribu pengundi baru akan didaftarkan untuk kerja kerja tersebut....TAK PERCAYA????....Tunggulah PROJEK TAWAN SELANGOR mereka!!!

Wallahualam

Lawan Tetap Lawan


Jin Brabus

MB: Adun Kubang Rotan tak perlu mohon ampunAnggota Dewan Undangan Negeri kawasan Kubang Rotan, Mohd Nasir Mustafa daripada Pas, tidak perlu memohon ampun kepada Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah berhubung soalan beliau pada persidangan dewan itu Isnin lepas yang didakwa mempersoalkan kuasa baginda sebagai ketua agama Islam negeri, kata Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak. Beliau berkata maksud sebenar soalan Mohd Nasir adalah tentang kuasa raja yang tidak dihormati dan beliau bukannya mempertikaikan tentang kuasa raja sebagai ketua agama.

“Yang timbul isu itu sebab wakil rakyat Barisan Nasionl tak faham,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat exco kerajaan negeri di sini hari ini.

Azizan berkata perkara berkenaan telah dibincangkan dengan Tuanku Abdul Halim semasa beliau menghadap baginda pada majlis perasmian Merdeka Beach Resort di Pantai Merdeka pagi semalam.

“Tak payah jelaskan kepada Tuanku sebab baginda dah faham dan semalam pun saya hubungi pula Setiausaha Sulit Tuanku dan depa (beliau) kata, abaikan saja,” katanya.

Dua hari lepas, persidangan menjadi panas apabila Mohd Nasir mengajukan soalan yang dianggap oleh Adun daripada Barisan Nasional sebagai mempertikai kuasa Sultan Kedah dan ini memaksa Speaker Datuk Dr Abdul Isa Ismail membuat keputusan dua soalan itu tidak perlu dijawab.

Mohd Nasir bertanya sejauh manakah bidang kuasa Sultan sebagai Ketua Agama Islam Negeri dihormati oleh Kerajaan Pusat dan setakat manakah tahap tidak boleh campur tangan Kerajaan Negeri Kedah dalam pentadbiran hal ehwal agama Islam.

Ekoran itu, Persatuan Kerabat DiRaja Kedah menuntut agar Mohd Nasir memohon ampun kepada Sultan Kedah dan memintanya menarik balik soalannya itu secara rasmi dalam persidangan dewan

Adun BN manipulasi soalan kerana politik sempit


Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kubang Rotan, Mohd Nasir Mustafa (gambar) menyifatkan beberapa Adun BN memanipulasikan soalannya kerana politik sempit mereka.

Beliau hari ini tampil menjelaskan isu kekecohan yang berpunca daripada soalan bertulis yang dikemukakannya semasa persidangan Dun Kedah, 26 April lalu.

Menurut beliau, soalan 'panas' yang meminta penjelasan berkaitan bidang kuasa Tuanku Sultan sebagai Ketua Agama Islam yang perlu dihormati telah mengundang pertikaian wakil-wakil Barisan Nasional (BN) yang tersalah tafsir maksud soalan yang dikemukakannya.

“Saya meletakkan soalan ini agar semua pihak mendapat penjelasan sebenarnya berkaitan bidang kuasa Tuanku Sultan yang mutakhir ini dilihat tidak dihormati oleh pihak-pihak tertentu.

"Soalan itu bertujuan mendapatkan batas sempadan supaya semua pihak dapat menghormati kuasa Tuanku Sultan dalam hal-hal berkaitan pentadbiran agama Islam yang diketuai oleh baginda kerana kebelakangan ini terdapat campur tangan terutama dalam soal perlantikan imam dan pegawai masjid.

"Turut diutarakan supaya dijelaskan kepada pihak tertentu yang menuduh kerajaan negeri akan memecat imam-imam apabila berusia 60 tahun," jelasnya.

Nasir berkata, wakil-wakil BN telah memanipulasikan soalan tersebut demi kepentingan politik sempit yang akhirnya mengakibatkan berlaku pertikaman lidah di antara mereka dengan wakil-wakil Pakatan Rakyat.

"Soalan tersebut cukup jelas dan tidak langsung berniat untuk mempertikaikan bidang kuasa Tuanku Sultan tetapi telah dipolitikkan oleh wakil BN yang bimbang akan dibuktikan mereka adalah pihak yang mengganggu gugat pentadbiran agama di negeri ini," katanya.

Menurutnya lagi, soalan yang dikemukakan adalah ekoran dari tindakan Adun Bakar Bata, Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah yang mencampuri urusan pentadbiran agama Islam dalam hal berkaitan imam dan pegawai masjid, baru-baru ini.

Nasir tetap mempertahankan pendapatnya bahawa soalan itu tidak langsung menyentuh dan mempertikaikan bidang kuasa atau menghina Tuanku Sultan Kedah jika ia dibahaskan

Selasa, April 27, 2010

PRK Hulu Selangor – Satu Perspektif Perjuangan


Sebagaimana kita maklum, keputusan pilihan raya kecil Hulu Selangor pada 25 April lalu telah berpihak kepada Barisan Nasional. Sementara Pakatan Rakyat pula berjaya mempertahan undi yang diperolehi pada 2008 lalu. Sekadar ingatan, pada pilihan raya 2008 Pakatan Rakyat mendapat 23,177 undi dan pilihan raya kecil ini mendapat 23,272 undi. Bermakna jumlah undi Pakatan Rakyat tidak berkurang malah bertambah 95 undi.

Berdasarkan pilihan raya kecil ini, kenapa keputusannya jadi begitu? Sudah tentu di pihak Pakatan Rakyat ada kelemahannya menyebabkan tidak mencapai undi majoriti. Sebaliknya, pihak Barisan Nasional pasti ada kekuatannya menyebabkan mereka menang dan mencapai undi majoriti.

Atas dua nilai itu, segala kelemahan yang ada di sebelah Pakatan Rakyat, maka kita hendaklah sedia memperbaiki dan mengambilnya sebagai pengalaman. Paling penting untuk digunakan bagi mempersiapkan pasukan lawan menghadapi pilihan raya umum ke-13 nanti.

Begitu juga, segala kekuatan yang ada di pihak Barisan Nasional hendaklah dijadikan asas kajian dan disesuaikan dengan keupayaan Pakatan Rakyat. Malah harus jadikan ikutan demi memantapkan jentera pilihan raya untuk berdepan dengan Barisan Nasional nanti.

Pengalaman Pengkalan Pasir

Ukuran pilihan raya kecil Hulu Selangor mungkin sesuai dibandingkan dengan pilihan raya kecil Pengkalan Pasir pada Disember 2005. Keputusannya sama, iaitu PAS telah kalah sebanyak 134 undi. Namun yang penting ialah pengajaran diperolehi daripada kekalahan itu telah mendorong kepada gerak kerja mempersiapkan jentera, terutama pendaftaran pemilih dan program cakna rakyat.

Hasilnya pada pilihan raya umum 2008, PAS kembali meraih kemenangan besar mencecah majoriti lebih 2,348 undi. Wajarlah pihak Pakatan Rakyat di Selangor membina kembali imej kalah itu kepada matlamat kemenangan.

Terlodeh kekotoran Umno

Kempen kotor Barisan Nasional memburuk-burukkan Zaid adalah gambaran strategi kempen bebal pihak Barisan Nasional yang akhirnya memabukkan pemimpin Umno/Barisan Nasional sendiri denga isu minum arak. Sebagaimana didedahkan oleh rakan-rakan kita dari KeADILan yang pernah ’tidur sebantal’ dengan pemimpin itu, hanya Tun Abdullah Ahamad Badawi (Pak Lah) sahaja yang dikatakan tidak terlibat dengan gaya hidup yang memabukkan itu. Pak Lah yang diketahui tidak minum arak itu pun turut dilodehkan sendiri oleh Umno. Sedangkan minum arak itu adalah ummul kabir (ibu bagi segala dosa besar). Semuanya, sekaligus mendedahkan sebahagian besar perangai pemimpin mereka, dan ini mencerminkan pegangan longgar Islam pemimpin Umno yang boleh dipanggil Islam Umno.

Atas pendedahan ini, sukacita dinyatakan sikap PAS yang tidak bersetuju untuk berbaik dengan Umno amatlah tepat.

Perjuangan Islam sesuai bersama Pakatan Rakyat

Sesungguhnya, pendekatan kempen Pakatan Rakyat telah memberi ruang kepada PAS mendedahkan Islam. Ini kerana rakan-rakan parti Pakatan Rakyat adalah parti yang memperjuangkan bangsa dan tidak berasaskan Islam. Malah, parti-parti rakan Pakatan Rakyat dilihat sama dengan perjuangan parti-parti politik di negara-negara Eropah yang jelas tidak memperjuangkan Islam.

Hakikat parti yang tidak memperjuangkan Islam ialah parti tidak akan membawa perjuangan ke arah mentakwakan Allah. Sedangkan perjuangan Islam adalah bermatlamat membawa anggotanya bertakwa dari segi akidah, ekonomi, muamalat, munakahat, perundangan dan bertakwa dalam serba-serbi kehidupan.

Oleh sebab itu, bila manusia tidak didedahkan dengan Islam melalui aktiviti parti atau program kerajaan, bagaimana kita nak bawa manusia itu mengenali diri dan mengenal tuhan? Jauh sama sekali bagi manusia untuk memahami asas-asas martabat diri di dunia mahupun di akhirat. Kepada rakan Pakatan Rakyat, terimalah pendekatan Islam yang dibawa PAS ini sebagai isi perjuangan yang boleh melengkapkan keharmonian masyarakat berteraskan agama.

Tazkirah kiamat

Sebenarnya rangkaian perjuangan politik Islam hendaklah dikaitkan dengan dunia dan akhirat. Merujuk firman Allah SWT (al-Waqiah 56:3) bermaksud, “Kejadian hari kiamat itu merendahkan (golongan yang ingkar) dan meninggikan (golongan yang taat).” Justeru itu, setiap orang harus ingat bahawa Allah berkuasa penuh di akhirat nanti. Maka Allah akan merendahkan pangkat dan kedudukan orang-orang yang didapati ingkar terhadap perintah-Nya. Sebaliknya Allah akan meninggikan pula orang yang taat kepada Allah di akhirat kelak. Sehubungannya, tanggungjawab parti yang memperjuangkan Islam hendaklah memupuk kefahaman kepada masyarakat agar menerima kebenaran Islam dan menerimanya sebagai satu sistem hidup yang menyeluruh di dunia sehinggalah ke akhirat.

Begitu pula, firman Allah SAWT (al-Hasyri 59:19) bermaksud, “dan janganlah kamu menjadi seperti orang-orang yang telah melupakan (perintah-perintah) Allah, lalu Allah menjadikan mereka melupakan (amal-amal yang baik untuk menyelamatkan) diri mereka. Mereka itulah orang-orang yang fasiq (derhaka).”

Natijah perjuangan yang berlandaskan nafsu tanpa dikukuhkan dengan akal akidah Islam pasti tidak menjadi amalan yang boleh menyelamatkan kita di akhirat kelak. Malah, Allah SWT mengecapkan para pejuang nafsu itu sebagai puak fasik dan penentang Allah yang tegar.

Sehubungan itu, peringatan penting untuk para pejuang parti politik sekalian, hendaklah kita memastikan perjuangan yang didukung itu boleh mengingati kita kepada Allah sepanjang masa. Janganlah jadi seperti sesetengah pejuang parti yang langsung tidak ingin menyentuh aspek agama dalam program mereka. Maka janganlah tiru perjuangan orang-orang yang lupa diri dan melupakan Allah.

Ingatlah, kita akan menerima bala daripada Allah apabila kita lupa diri, tak ingat dosa-pahala dan tidak langsung mengingati Allah. Sebenarnya, sifat lupa diri dan melupakan Allah termasuk dalam sifat orang-orang yang fasik. Janganlah semata-mata kita berjuang dan berpolitik menyebabkan kita tergolong ke lembah kefasikan. Semoga Allah menyelamatkan umat Islam daripada karenah perjuangan yang fasik.

Wassalam.

Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat,
Mursyidul Am PAS
merangkap Menteri Besar Kelantan.

Khamis, April 22, 2010

Mahkamah bebas pelajar pondok pakai serban
TUMPAT, 22 April: Mahkamah Majistret di sini pagi ini membebaskan kelima-lima pelajar Al-Madrasah Ad-Diniah Al-Yusufiah Pondok Banggol Naim, Pasir Mas yang dituduh menunggang motosikal tanpa memakai topi keledar semasa ditahan polis pada 27 April 2008 lalu.

Majistret Raja Norshuzianna Shakila Raja Mamat semasa membuat keputusan itu mendapati pihak pembelaan berjaya membuktikan bahawa wujudnya satu keraguan yang munsabah.

Peguambela Amir Syafiq Venkadesh Narayanan ketika bercakap kepada media di luar mahkamah berkata kelima-lima ‘orang kena saman’ (OKS) itu telah dilepaskan dan dibebaskan.

“Majistret memutuskan pihak pembelaan berjaya membuktikan bahawa wujudnya satu keraguan yang munasabah. So, saya fikir ini menjadi satu prosiding,” katanya.

Lima pelajar OKS dari ‘Pondok Gelang Mas’ yang dibebaskan itu ialah Adli Ab Halim, 23, Afizul Mohamed, 23, Ahmad Hafidz Saari, 24, Che Mohd Noor Che Soh, 28, dan Mohd Azam Mohd Arifin, 24.

Mereka ditahan kira-kira pukul 12.00 tengah malam semasa dalam perjalanan pulang dari menghadiri sembahyang jenazah di Masjid Jar Besar, Tumpat pukul 10.00 malam sebelum menghadiri ceramah Israk dan Mikraj di Surau Geting, Tumpat.

Mereka dituduh di bawah Kaedah 4 (motorsikal topi keledar keselamatan) 1973 dan jika sabit kesalahan mereka boleh dihukum di bawah Seksyen 119 (2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 338/87) yang dibaca bersama Seksyen 128 (1) Akta yang sama.

Sepanjang tempoh perbicaraan kes itu sejak 2008, seramai 11 orang saksi telah memberikan keterangan bagi pihak pembelaan, manakala pihak pendakwaan mengemukakan empat saksi.

Kelima-lima OKS semasa ditahan polis, semuanya menunggang motosikal dengan masing-masing membawa pembonceng tanpa memakai topi keledar tetapi sebaliknya hanya memakai serban dan berjubah putih.

Menurut Amir Syafiq, di bawah undang-undang, ada pengecualian di mana seseorang itu tidak perlu memakai topi keledar semasa menunggang motorsikal iaitu golongan ‘Haji’, ‘Hajah’, ‘Lebai’ dan ‘Sikh’. “Namun dalam undang-undang itu tidak dijelaskan apakah yang dimaksudkan dengan ‘lebai’, yang (undang-undang itu) terpakai sejak digubal oleh Parlimen,” katanya.

Rabu, April 21, 2010

LEKUP HULU SELANGOR


Subky Latif
KALKIAN ada pun calon sekutu parti Jantan dalam undian di Hulu Selangor lalu dibangkit oleh parti seterunya, sebagai orang kuat bersosial dan kaki minum.

Jika yang mentakwil itu suku sakat Jantan yang terkeliru, ‘ala kulihal' jugalah.

Akan tetapi tukang bangkit itu puak-puak seteru parti Jantan yang sosial dan minum itu darah daging mereka itu.

Apalah kurangnya memanda dan juak-juaknya.

Calon sekutu parti Jantan itu tiada dilapor dia meraba. Akan puak memanda dilapor meraba dia.

Gerangan apa meraba? Gara-gara sosiallah.

Jantan rekod.

BERUBAH

Berkata Tok Ketua parti Jantan:

Calon sekutu parti Jantan itu sudah berubah sejak balik dari Mekah.

Menengok Jantan akan gambar isterinya.

Bertudung ia macam Muslimat parti Jantan juga.

Akan puak memanda, bila ke Mekah saja memanda maka ke Mekah jualah isteri masing-masing.

Keluar dari Mekah bergerbanglah kepala mereka itu.

Tiada sempat tiba ke 1Malaysia, di tanahair baginda Rasul lagi terdedah mereka itu.

Akan isteri calon yang parti Jantan sokong, lingkup ia.

Jantan kesan ke Mekah.

TANYA

Maka berkata lagi Tok Ketua parti Jantan:

Tiada adil baca saja blog tentang status sosial calon parti sekutu Jantan.

Kena tanya dan tengok dia.

Tok Ketua parti Jantan tentu sudah tanya dan tiada sekadar tengok, bahkan sudah berkawan.

Bila Tok Ketua parti Jantan kata calon itu sudah berubah, tentulah sesudah ditanya dan ditengok.

Jantan percaya ketua. Jika tak percaya ketua, nak percaya siapa lagi?

Jantan tolak seteru.

SETERU

Ada pun status sosial calon sekutu parti Jantan dulu itu, kalau ya pun semasa bersama parti seteru dulu.

Dalam parti seteru apa yang tiada?

Bukan sekadar makan dan minum, yang mencekik todi dan samsu pun ada.

Dikatakan membunuh, didakwa membunuh dan dipenjara membunuh pun ada.

Kalau sama parti kerbau, tak main lumpur pun terpalit lumpur juga.

Kalau sudah bersama parti orang sembahyang, yang tak sembahyang pun belajar sembahyang juga.

Jantan tengok kawan.

ABU SOFIAN

Lalu ada yang tikai parti Jantan gerangan apa sokong orang yang saman kes parti Jantan ngenai hudud.

Pada Jantan, itu semasa sebelah seteru dulu. Tapi sekarang sudah sekutu parti Jantan.

Teringat Jantan akan Abu Sofian. Tiada yang lebih memusuhi Nabi SAW selainnya.

Itu semasa jahiliyah. Apabila sudah dia sebelah baginda, ketika pembebasan Mekah bersabda baginda bermaksud:

"Siapa berlindung di rumah Abu Sofian dijamin selamat."

Indahnya Islam!

Jantan cintai keindahan.

TAUBAT

Bertanya orang akan Tok Ketua parti Jantan tentang status sosial calon yang disokong.

Berkata Tok Ketua parti Jantan, dia sudah berubah.

Jantan fikir, berubah itu taubatlah.

Teringat Jantan akan kes kemarau teruk 70 ribu Bani Israil hadapi di zaman Nabi Musa.

Minta Bani Israil akan Nabi Musa berdoa diturunkan hujan. Berdoa baginda bersama 70 ribu Bani Israil. Tiada makbul doa itu. Bertanya Nabi gerangan apa doa tiada makbul?

Memberitahu Allah pada Nabi, tiada diturun hujan justeru seorang dari 70,000 itu 40 tahun bergelumang maksiat. Minta Nabi agar si maksiat itu keluar agar turun hujan. Tiada muncul si maksiat akan tetapi memohon taubat ia seikhlasnya.

Belum habis doa taubatnya mencurah hujan selebatnya. Bertanya Nabi akan Allah gerangan apa hujan turun sedang si maksiat tidak keluar. Memberitahu Allah pada Nabi:

Justeru maksiatnya tiada diturunkan hujan. Justeru taubatnya diturunkan hujan.

Jantan insaf.

TURKI

Teringat Jantan akan penjual arak sokong parti Islam di Turki. Ditanya dia tiada takutkah kalau Islam menang dia nanti tiada boleh jual arak?

Jawabnya, kerana tidak guna Islam, jadikan dia jual arak. Kalau guna Islam tentu dia tidak jual arak.

Jantan Allahu Akbar

Isnin, April 19, 2010

Bukankah Umno berdosa kerana sentiasa menipuhttp://aksidakwah.blogspot.com
Mutakhir ini, Datuk Zaid Ibrahim, calon PKR Parlimen Hulu Selangor diserang bertubi-tubi dengan isu 'minum arak'. Namun Dato' Zaid menunjukkan kehebatan peribadinya dengan mengakui akan gaya hidupnya di masa lampau.

Bahkan Dato' Zaid menyatakan bahawa beliau telah bertaubat kepada Allah swt dan memohon maaf pada rakyat. Ini adalah satu kelebihan yang dipamirkan oleh Dato' Zaid. Maka saya tidak hairan sekiranya Tok Guru Haji Hadi mempertahankan Dato' Zaid sebagai calon PRK Hulu Selangor dan saya tak pelik kalau Tok Guru Nik Aziz menyetujuinya.

Kerana Islam yang ada dalam dada Tok-tok guru mengakui bahawa orang yang dah bertaubat dianggap bersih dirinya dari sebarang dosa yang pernah dilakukannya. Yang menjadi peliknya ialah pemimpin UMNO kerana mereka tidak menjadikan Islam sebagai asas perjuangan mereka. Mereka adalah golongan yang jahil tetapi mereka tidak tahu mereka itu jahil. Itulah pemikiran pemimpin UMNO dan ulama'-ulama' UMNO.

Malah, Dato' Zaid juga telah membuktikan kejujurannya membenci kezaliman dan kejahatan yang ada dalam UMNO dengan meletakkan jawatannya sebagai Menteri Di Jabatan Perdana Menteri hanya kerana beliau tidak bersetuju dengan akta ISA yang zalim dan bermacam-macam penyelewengan Kerajaan UMNO/BN. Inilah antara kehebatan Dato' Zaid.

Kalau diikutkan logik, tidak ada apa yang hendak dicari oleh Dato' Zaid di dunia ini lagi. Bukankah Dato' Zaid mempunyai firma guaman terbesar yang mempunyai jumlah peguamnya melebihi 100 orang. Kita boleh bayangkan kalau seorang peguam dibayar gajinya purata RM3000.00 seorang maka Zaid & Co kena membelanjakan wang sejumlah RM300,000.00 sebulan tidak termasuk gaji kaki tangan lain. Saya tidak kata Dato' Zaid kaya tetapi saya yakin Dato' Zaid boleh hidup senang atau sedang hidup senang dengan profesionnya itu.

Jadi untuk apa Dato' Zaid berada dalam rumah yang panas sedangkan beliau mempunyai rumah yang sejuk ber'air-cond'. Apa ada pada PKR dan Pakatan Rakyat jika di bandingkan dengan apa yang ada pada UMNO dan BN yang mana Dato' Zaid telah berada dalam zon selesanya sebagai menteri? Tapi beliau berhenti bukan diberhentikan.

Ya, jawapannya ialah kerana Dato' Zaid ingin bersama rakyat yang sentiasa ditipu dan dizalimi oleh UMNO/BN. Artinya keseluruhan hidup bersama dengan UMNO adalah berdosa setelah kita mengetahui akan kejahatan dan kemungkarannya dalam pemerintahan.

Justeru itu, berada dalam UMNO adalah berdosa sebagaimana yang seing diratib oleh Mursyidul 'Am PAS. Berlawan dengan UMNO, dapat pahala, kata Tok Guru Nik Aziz. Sebelum lawan UMNO, mereka yang berada dalam UMNO perlu keluar UMNO dulu. Keluar UMNO pun dapat pahala kerana keluar dari kelompok yang penuh dengan kejahatan dan kemungkaran. Bila keluar, baru boleh lawan. Bila lawan UMNO, dapat pahala kali kedua. Itulah mafhum atau yang dapat difahami dari ratib Tok Guru Nik Aziz.

Jadi ... selama ini Dato' Zaid berada dalam berdosa kerana berendam hanyut bersama kemungkran dan kejahatan UMNO. Apa jahat dan mungkarnya UMNO pada rakyat dan negara? Ya.. UMNO memang banyak melakukan kemungkaran. Bukankah UMNO lah yang telah membunuh segelintir rakyat di Memali termasuk pendakwah terbaik yang diiktiraf sendiri oleh Pusat Islam iaitu Ustaz Ibrahim Libya? Apakah dosa Ust Ibrahim Libya bersama pengikutnya sehingga mereka dibunuh bagaikan penjenayah??

Bukankah UMNO berdosa kerana sentiasa menipu dengan janji-janjinya yang cukup manis untuk peneroka Felda Sungai Buaya dan lain-lain Felda sehingga ada di antara peneroka yang tidak dapat hak milik tanah bahkan mereka dibelenggu hutang silih berganti sampaikan Presiden ANAK telah mendedahkan penipuan UMNO ini dalam bukunya bertajuk 'FELDA : DULU TOLONG SEKARANG AH LONG' dan elok juga kalau tulis satu lagi buku bertajuk ' HARIMAU MATI MENINGGALKAN BELANG, PENEROKA MATI MENINGGALKAN HUTANG'.

Hanya peneroka dan mereka yang sering mendampingi peneroka sahaja yang merasai penderitaan dan siksanya jiwa sebagai peneroka. Hutang dah habis bayar, tiba-tiba masih lagi didapati berhutang. Janji nak bagi geran tanah, tiba-tiba tak jadi. Kena undi dulu BN baru boleh bagi.

Bukankah UMNO/BN telah berdosa kerana melantik syarikat yang ada kaitan dengan Yahudi / Israil yang telah nyata dan jelas membunuh manusia di Palestin, sehingga tercungap-cungap mereka untuk berbahas ketika berhadapan dengan Dato' Seri Anwar Ibrahim di Parlimen dan sehingga pihak KPN terpaksa menamatkan perkhidmatan egen APCO di pejabat polis? Mereka minta Dato' Seri Anwar kemukakan bukti lalu dikemukakan bukti.Sekarang mereka cukup rimas dengan isu APCO / Yahudi ini.

Bukankah telah banyak wang rakyat telah dihabiskan untuk pemimpin-pemimpin UMNO/BN menerusi projek-projek yang kalau kosnya RM500 juta lalu diangkat harganya menjadi RM1 bilion. Kononnya nak buat projek untuk rakyat lalu dibinanya sekolah yang harga RM10 juta tapi diangkat harganya menjadi RM20 juta.

Kononnya untuk kemudahan rakyat lalu dibinanya lebuhraya 4 lorong yang harga kosnya untuk 1 km ialah sebanyak RM1 juta termasuk keuntungan untuk kontraktor lalu diangkat harganya menjadi RM3.5 juta setiap 1 km? Kenapa harga-harga projek yang kononnya untuk rakyat diangkat sehingga dua tiga kali ganda?Jawabnya kerana untuk di 'faraid'kan komisyennya kepada pemimpin-pemimpin UMNO/BN.

Bukankah dosa rasuah sudah membarah, melekat dan menjadi darah daging UMNO/BN? Ibarah daging kalau cuba dipisahkan dari badan akan terasa sakit. Begitulah juga pemimpin UMNO/BN terasa bagaikan tercabut nyawanya kalau tidak buat kerja 'rasuah'.

Sebab itu kita lihat, walaupun UMNO/BN tewas teruk pada PRU12 2008 sebelum ini ytang antara sebab utamanya kerana rakyat menyampah pada perangai pemimpin UMNO/BN yang hidup mewah dengan rasuah namun aktiviti rasuah mereka terus menjadi-jadi sehingga Tengku Ahmad Rithaudin (Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO) menyatakan ada lebih 900 aduan mengenai rasuah dalam UMNO. Sepatutnya UMNO bertaubat dengan kerja rasuahnya itu demi mengembalikan keyakinan rakyat pada PRU 13 tetapi UMNO tak mungkin bertaubat dari dosa rasuah?

Bukankah UMNO juga yang merampas wang rayalti minyak Terengganu hanya semata-mata kerana Terengganu diperintah oleh PAS, Sepatutnya UMNO dah bertaubat kerana mereka kata mereka nak bela Melayu. Rakyat Terengganu adalah majoriti Melayu. Tapi ... dosa UMNO dalam merembat dan menyeleweng wang rakyat adalah sama dengan dosa mereka dalam bab rasuah.

Ianya bagaikan kuku dengan kulit. Susah nak berpisah. Lalu mereka terus bertindak dengan tindakan yang sama terhadap Kelantan hanya semata-mata kerana Kelantan diperintah oleh PAS. Sedangkan mereka meratib bahawa mereka adalah pembela Melayu. Bukankah rakyat di Kelantan ramai berbangsa Melayu.

Terlalu banyak dosa UMNO untuk rakyat Malaysia samada Melayu, Cina, India dan lain-lain. Khazanah negara hampir habis samada balak, minyak dan wang rakyat dari lain-lain sumber digunakan dengan penuh licik oleh pemimpin UMNO/BN untuk kepentingan mereka.

Maka dengan ini Dato' Zaid harus mengisytiharkan di hadapan rakyat di Hulu Selangor bahawa beliau juga pernah melakukan dosa yang lain iaitu dosanya kerana bersama dengan UMNO yang telah banyak melakukan dosa dan kejahatan seperti yang telah dinyatakan di atas.

Pemimpin UMNO tidak akan mendesak Dato' Zaid untuk mengisytiharkan dosanya yang berdosa kerana sekian lama hidup dalam UMNO. Dosa orang yang bertaubat akan terampun di sisi Allah swt. Orang yang bertaubat, dirinya bagaikan kain putih. Bagaimana dengan pemimpin UMNO yang lain, yang terus berada dalam kerja-kerja dosa kerana berada dalam UMNO?

Semuga Allah swt menerima taubat Dato' Zaid sebagaimana Allah swt menerima taubat Saidina Umar ra yang pernah minum arak dan membunuh anaknya sendiri dan juga taubat Hindun yang telah bersama membunuh Pak Saudara Nabi, iaitu Hamzah Ibnu Abdul Muttalib.

Setelah bertaubat, Dato' Zaid boleh terus duduk di rumah berulang alik ke Masjid, dan dipenuhi dengan zikir, baca al quran dan bertahajud tetapi Dato' Zaid memilih untuk berada di alam kesusahan bersama rakyat dan perjuangan untuk rakyat sebagaimana yang banyak berlaku kepada para sahabat yang telah bertaubat dan berjanji di hadapan Rasulullah saw "Ya Rasulullah, Aku tidak akan berhenti berperang selagi mana aku tidak membunuh tentera musuh sebanyak mana yang telah aku bunuh tentera Islam sebelum ini'.

Maka mungkin Dato' Zaid akan berkata di hadapan rakyat Hulu Selangor 'Wahai saudara-saudara sekelian, selama ini saya berada dalam UMNO yang telah banyak menindas dan menipu rakyat serta menzalimi rakyat. Kini saya telah bertaubat dan demi Allah, dengan ini saya bersumpah akan terus berjuang membela rakyat agar hidup saudara-saudari akan sentiasa mendapat pembelaan dan keadilan sebagai manusia dan rakyat Malaysia'.

Kepada Dato' Zaid, seringlah beristighfar, banyakkan baca selawat kepada Nabi saw dan teruskan perjuangan, jangan pandang ke belakang. Semuga Allah swt memberi kekutan dan pertolongan kepada Dato'.


Dr Hamzah Jaaffar,
Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang.

Jumaat, April 16, 2010

Jgn marah Melayu tak baca bukuHishamuddin Rais


Kita sering terbaca berita yang mengatakan warga negara kita ini kurang membaca. Daripada kajian dan pukul rata, seorang warga Malaysia dikatakan hanya membaca dua muka surat sahaja untuk satu tahun - berbanding 40 hingga 50 buah buku untuk seorang warga Sweden atau Finland.

Hasilnya, buku-buku yang dicetak tidak terjual. Penulis kita agak susah untuk mencari makan. Budaya buku dan budaya ilmu tidak berkembang. Warga negara kita ini tidak ambil pot (peduli) tentang buku dan tulisan. Jauh sekali mereka hendak merapati buku-buku sastera, falsafah atau budaya, pameran lukisan atau pementasan teater.

Mengapa ini berlaku? Apakah warga Malaysia ini, terutama manusia Melayu, amat culas dalam hal baca-membaca dan berbudaya? Apakah manusia Melayu ini tidak ada keingian untuk tahu apa yang sedang berlaku di alam sekeliling mereka? Atau apakah manusia Melayu ini telah menjadi begitu mandul sehinggakan mereka tidak dapat lagi melihat apa yang sedang berlaku terhadap keluarga, anak dan dirinya sendiri.

Memang betul pada ketika ini proses pembodohan orang Melayu sedang berjalan dengan ligat. Proses ini tidak akan berjaya jika para seniman, para penulis dan para sasaterawan Melayu bangun menentang dan melawan proses pembodohan ini.

Di sini peranan penulis, seniman dan sasterawan cukup penting dalam memperkasa kembali fikrah yang selama ini telah diperbodohkan melalui budaya yang disebar luas oleh United Malays National Organisation.

Selama lebih 50 tahun hegemoni budaya United Malays National Organistaion telah melakar dan mengkonstruksi cara warga Malaysia terutama manusia Melayu berfikir dan bergerak. Dengan bantuan lembaga - seperti lembaga feudal, lembaga keagamaan, lembaga tradisional Melayu – United Malays National Organisation telah berjaya memagar dan mengikat cara manusia Melayu berfikir dan bergerak.

Apabila kita terbaca berita yang mengatakan kita semua ini kurang membaca, maka kita menerima hakikat ini tanpa kita berfikir panjang atau menimbulkan pelbagai persoalan. Sikap ini sikap yang salah - inilah sikap hasil hegemoni budaya United Malays National Organisation.

Budaya ini memalaskan kita untuk berfikir. Seharusnya, kita menimbulkan persoalan demi persoalan terhadap kenyataan tadi. Kenapa agaknya manusia Melayu tidak suka membaca?

Jika manusia Melayu tidak mahu atau tidak suka membaca buku, maka mari kita selidiki apa sebenarnya isi buku itu. Jika manusia Melayu tidak ingin membaca sebuah novel, maka mari kita selidiki apa yang cuba dipaparkan oleh penulis dalam novel itu.

Jika manusia Melayu gagal menghayati sebuah puisi, maka mari kita lihat dan selidiki apa isinya puisi itu. Jika manusia Melayu tidak menghayati sebuah lukisan, maka mari kita selami apa yang telah dilukis.

Selama lebih 20 tahun ini, buku-buku daripada tulisan sasterawan kita, buku-buku yang cuba membawa hal ehwal semasa, buku-buku yang dikatakan cuba membuka mata dan hati warga Malaysia – kebanyakannya bergenre bodek. Puisi, teater dan sandiwara

yang dipentaskan banyak juga yang membawa unsur-unsur budaya bodek. Budaya bodek ini telah menjadi salah satu ciri yang amat penting dalam proses pembodohan manusia Melayu.

Cara untuk memahami budaya bodek ini berkembang dan bergerak cukup senang. Contohnya, ketika di zaman Islam Hadhari dahulu, banyak buku yang ditulis tentang Islam Hadhari. Banyak seminar akademik dianjurkan tentang Islam Hadhari.

Ada teater dipentaskan tentang Islam Hadhari. Ada kajian dijalankan tentang Islam Hadhari. Ada lagu, ada puisi, ada musik, ada pameran lukisan tentang Islam Hadhari.

Seorang penulis puisi, yang bercita-cita ingin melihat puisinya diterbitkan dalam akhbar, tidak dapat tidak akan melakar Islam Hadhari sebagai tema puisinya. Seorang pensyarah yang ingin membuat kajian ilmiah pasti akan membuat kajian tentang Islam Hadhari.

Tindakan mereka ini untuk memastikan kajian ini akan diluluskan oleh universiti dan akan mendapat dana. Di sekolah pula akan ada pertandingan menulis karangan dan esei tentang Islam Hadhari; akan diadakan pertandingan berbahas atau berbalas pantun tentang Islam Hadhari.

Sebuah pereka seni papan tanda juga akan meletakkan logo Islam Hadhari agar logo ini akan mendapat kelulusan pihak yang berkuasa sebelum disebarkan di tepi-tepi jalan. Iklan-iklan di akhbar, radio atau tv juga akan menayangkan Islam Hadhari.

Drama tv juga mula berkisar dengan Islam Hadhari.

Apabila pencadang Islam Hadhari ini tidak ada kuasa lagi, maka semua beralih kepada slogan 'Satu Malaysia'. Proses yang sama akan berulang lagi. Proses membodek tetap berlaku. Justeru inilah caranya hegemoni budaya bodek bergerak dan menyerapi jauh dalam masyarakat kita.

Sebenarnya orang ramai tahu – semua yang terpampang ini adalah bodek. Malah si penulis, si penyair, si pengkaji, si pembikin teater, si pencipta lagu, si pereka – semua mereka tahu bahawa apa yang mereka buat itu adalah membodek orang yang berkuasa ketika itu. Justeru kerja bodek mereka tidak membawa apa-apa yang menakjubkan.

Kerja-kerja bodek tidak menarik. Kerja-kerja seni bodek tidak akan membuka pandangan orang ramai. Tulisan-tulisan bodek tidak akan mengancam menggelodakkan fikrah yang beku. Kerja-kerja seni membodek tidak akan mengusik jiwa.

Novel-novel, cerpen-cerpen, puisi-puisi yang muncul hasil daripada peraduan membodek tidak akan ada sesiapa yang akan membeli atau membacanya. Malah, jika buku-buku bodek ini ini diberikan percuma besar kemungkinan buku ini akan menjadi penyelak pintu atau pengalas cerek panas. Inilah hakikatnya hasil kerja seni bodek.

Justeru kita tidak boleh menyalahkan manusia Melayu sebagai manusia yang malas membaca. Mereka malas membaca buku-buku yang tidak ada kaitan dengan kehidupan mereka. Mereka culas membaca kerana mereka merasakan buku-buku ini tidak memberikan apa-apa manfaat kepada kehidupan mereka.

Bayangkan jika buku-buku atau kerja-kerja seni ini ada kaitan dengan kehidupan mereka, pasti manusia Melayu ini akan berhenti, melihat dan cuba mendengar apa yang cuba disampaikan oleh buku buku ini. Jika sebuah puisi itu indah dan ada hubungan dengan perjuangan kehidupan manusia Melayu, pasti puisi ini akan dihayati.

Apa yang diinginkan oleh warga Malaysia khasnya manusia Melayu hari ini adalah buku-buku dan kerja-kerja seni yang temanya memaparkan perlawanan. Buku-buku yang mengajukan tema perlawan terhadap penindasan. Perlawaan ini perlawanan manusia Melayu yang tertindas dalam kehidupan harian mereka.

Kehidupan harian yang mereka lalui dan alami. Justeru dengan sendirinya mereka akan dapat memahami dan menghayati kerja seni ini. Bukan buku-buku yang berkhayal tentang kehidupan orang-orang kaya yang tidak ada talian dengan majoriti manusia Melayu.

Puisi-puisi yang mengajukan tema penentangan terhadap kezaliman. Atau lagu-lagu yang menggerakkan nadi dan jiwa mereka untuk bangun melawan. Atau syair dan sajak yang melakar kehidupan mereka yang saban hari bertempuran dengan kezaliman dan penindasan. Jika tema ini yang digarap oleh para seniman, pasti kerja seni mereka merebak luas.

Contoh terbaik hari ini - tema besar yang sedang terpampang dalam dunia Melayu hari ini ialah konspirasi untuk menjatuhkan Anwar Ibrahim. Inilah tema besar yang tidak mungkin dapat disorok-sorok. Tema ini sedang menunggu penulis, penyair, pemusik, pelukis untuk digarap seseni mungkin.

Jika para penulis, seniman, saterawan, pelukis dan penggiat teater gagal untuk melihat tema yang besar ini, maka jangan marah kepada manusia Melayu. Jangan marah apabila buku tidak ada orang beli. Jangan marah apabila lagu tidak ada sesiapa mendengar.

Jangan kecewa apabila pameran lukisan hanya dilihat sebagai pameran syok sendiri. Jangan marah jika tidak ada sesiapa ambil pot terhadap buku puisi bodek yang tidak ada siapa ingin membeli.

Hakikatnya manusia Melayu hari ini mahu mendengar bunyi dan suara laungan perjuangan. Manusia Melayu mahu mendengar pekikan perlawanan. Manusia Melayu telah jelak dengan puisi bodek dan cinta. Manusia Melayu telah jelak dengan irama ampu dan cium tangan.

Seniman yang melakar dan menggarap tema perjuangan adalah seniman yang akan dinobatkan oleh manusia Melayu.

Khamis, April 15, 2010

AWAL-AWAL DAH BERBOHONG


‘Kata anak tempatan, mengapa berbohong?’
KUALA LUMPUR, 15 April — MIC Hulu Selangor mempersoalkan kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin Isnin lalu menjanjikan bahawa calon “anak tempatan” akan diturunkan bertanding dalam pilihan raya kecil kerusi Hulu Selangor.

“Hari itu (Isnin lalu) timbalan perdana menteri mengatakan anak tempatan... tapi hari ini orang luar dibawa masuk. Apakah ini bukan cakap bohong?

“Kalau mengatakan bahawa hendakkan anak tempatan, dan jika tidak mahu Datuk G. Palanivel juga, lebih baik pilih V. Mugilan atau Balasundram (naib ketua MIC Hulu Selangor,” kata Ketua Penerangan MIC Hulu Selangor Raily Muniandy ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Bahagian itu diketuai oleh Palanivel.

“Kami ada ramai calon anak tempatan, yang berpelajaran... mengapa hendak membawa calon luar, dari Bahagian Selayang... calon yang pernah kalah dalam saingan Ketua Pemuda MIC bahagian (di Selayang),” katanya lagi.

Semalam beliau mewakili MIC Hulu Selangor berkata pihaknya hanya mahukan Palanivel, Ahli Parlimen empat penggal tetapi tewas dua tahun lalu, dikembalikan sebagai calon.

Katanya, jika Palanivel yang disyorkan MIC tidak diterima ahli-ahlinya akan protes.

Semalam mereka menegaskan bahawa mereka tidak akan menerima calon lain yang tidak direstui parti, antaranya Mugilan yang merupakan Timbalan Ketua Pemuda MIC pusat.

Kira-kira 4.30 petang tadi, kemelut calon bakal mewakili MIC berakhir dengan pengumuman rasmi nama Ketua Penerangan pusat parti itu, P. Kamalanathan untuk bersaing di Hulu Selangor.

Dengan pengumuman itu Kamalanathan akan berhadapan dengan calon Pakatan Rakyat Datuk Zaid Ibrahim pada pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor.

Pengumuman dibuat oleh Timblan Pengerusi BN Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Kita memilih beliau kerana pengundi mahukan orang baru sebagai wakil rakyat.

“Beliau seorang yang kuat bekerja, lurus dah seorang yang pegang janji,” kata Muhyiddin ketika mengumumkan Kamalanathan sebagai calon BN di Bilik Gerakan BN Bukit Sentosa, Bukit Beruntung.

Kamalanathan disahkan sebagai calon tengah hari tadi selepas siri perbincangan dan pertemuan dengan Muhyiddin dan kalangan pemimpin MIC hari ini.

Raily mengakui bahawa beliau secara peribadi kecewa dengan keputusan dibuat oleh MIC pusat dan BN hari ini.

“Bagaimana saya hendak keluar dan menjelaskan kepada mereka supaya mengundi. Kami akan pasang bendera seperti tetapi belum pasti sama ada akan keluar mengundi.

“Saya pun tidak boleh kawal ahli-ahli saya daripada keluar mengundi,” kata beliau beberapa cawangan sudah mula tutup bilik operasi mereka dan begitu bilik operasi utama MIC Hulu Selangor di Kuala Kubu Baru.

“Pejabat Datuk Palani (ibu pejabat MIC Hulu Selangor) sudah ditutup sejak 12 tengah hari. Kalau pejabat utama sudah ditutup, bayangkan sendiri cawangan-cawangan lain,” katanya

Rabu, April 14, 2010

PUTERI UMNO HULU SELANGOR SUDAH TEMPAH SARI ?


PRK Parlimen Hulu Selangor bakal menyaksikan semangat 1 Malaysia direalisasikan oleh mereka-mereka yang bermazhab Umno terutamanya. PR awal-awal lagi telah memasang niat kali ini mereka bukan berdepan dengan 1 Malaysia sahaja tetapi turut berdepan dengan pencinta APCO. Umno sudah gigit jari yang semakin hampir putus itu, manakala MIC kini sudah mula memenuhi gereja atau kuil mereka untuk melakukan sembahyang kesyukuran.


Penceramah-penceramah Umno seperti Ezam atau Lokman Adam dan yang sepencacai dengannya terpaksa menukar skrip atau jalan cerita ceramah mereka. Mereka sedang pening sekarang apakah buah butirnya yang hendak mereka `goreng' kepada rakyat di Hulu Selangor. Hendak cerita ketuanan Melayu? Nanti disumpah pula oleh Kitab 1 Malaysia atau dijerkah oleh MCA atau MIC. Terpaksa pula nanti mohon maaf dan melutut lagi macam Noh Omar baru-baru ini. Hendak cerita moral pula? Nanti tidak pasal-pasal kena `tempeleng' oleh penyokong-penyokong Chua Soi Lek `hero seksis' itu.


Habis apa yang mahu diceritakan oleh penceramah mereka? Takkan mereka mahu cerita pasal rumah mantan MB Selangor yang buruk dan hendak roboh itu? Hendak cerita pasal YBK tidak bayar cukai tanah? Atau cerita Pengerusi YBK menghabiskan duit? Oleh kerana tiada modal, mereka cuma datang ke Hulu Selangor sebagai `dermawan' dengan membawa jutaan malahan bilion `harta karun'. Puteri-puteri Umno dengar ceritanya ada yang bercadang untuk memakai sari sambil berkempen rumah ke rumah. Ini bagi merealisasikan 1 Malaysia serta mengambil hati kaum calon Bn di sana. Kaum lelaki pula, mungkin sekarang ini sedang sibuk belajar bagaimana untuk menandakan `garisan putih' pada dahi dan memakai sarung umpama Mahatma Gandhi.


Gerombolan ini akan berebut-rebut masuk kampung, felda mahu pun estate untuk mencari `kerja kosong'. Warga tua yang selama ini anak atau cucu yang menyuapnya makan, tidak lagi perlu risau kerana akan hadir `manusia berjiwa malaikat' ini hadir untuk tolong suapkan. Tidak percaya? Bukti foto di atas berlaku di Bagan Pinang. Sekarang cuba tanya mak cik tu, ada atau tidak tukang suap tu lagi? Bagi anak-anak muda di Hulu Selangor, anda boleh minta apa sahaja sekarang ini. Padang Futsal? kemudahan WIFI? Kolam Renang? Mesti `beyeh' punya. Tidak percaya? Cuba tanya askar-askar di Bagan Pinang sekarang. Tiap-tiap hari mereka mandi di kolam renang dan bermain Futsal. Lepas itu, boleh layari internet kerana ada kemudahan WIFI sekarang. Semua itu kawan saya seorang tentera di Bagan Pinang cerita tentang kisah mimpi beliau.


Tidak teringin ke kerajaan pusat hendak bina Universiti 1 Malaysia atau apa sahaja namanya samada Universiti APCO ke di Hulu Selangor? Bukankah MB Selangor sudah berjanji akan memberikan sebidang tanah dengan harga yang murah jika kerajaan pusat ingin membina Universiti di Hulu Selangor? Fikir-fikirkan lah..../wfauzdin.blogspot.com

SIASAT SAMPAI MATI

TEKANAN POLITIK : DR PORNTHIP TIDAK HADIR INKUES TEOH -
malaysiakini - Pakar patologi terkemuka Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand tidak akan hadir memberi keterangan dalam inkues Teoh Beng Hock apabila ia bersambung pada 20 April ini, menurutnya, kerana 'tekanan politik' dari kerajaan Malaysia.

Dr Pornthip memberitahu Malaysiakini bahawa beliau telah "dinasihatkan" oleh pegawai-pegawai tinggi Jabatan Kehakiman Thailand - tempat beliau bertugas sebagai ketua pengarah Institut Sains Forensik Pusat - supaya jangan ke Malaysia minggu depan untuk menghadiri inkues tersebut.

Beliau berkata, kementerian kehakiman telah menerima maklumat daripada kementerian luar Thailand bahawa beliau mungkin menghadapi masalah jika ke Malaysia, termasuk kemungkinan dihalang memasuki negara ini.Menurutnya, kementerian luar Thailand telah menarima "isyarat" dari kerajaan Malaysia melalui "saluran tidak rasmi" bahawa kehadiran beliau dalam inkues tersebut, adalah tidak disenangi.

KAH KAH KAH…woit…. MULA MULA SIASAT SAMPAI MATI…. kah kah kah..kah kah kah…

BILA DAH MATI…. JANGAN BAGI DISIASAT LAGI…. kah kah kah..

nota:dahulukan penipuan rakyat dilembukan bila rakyat jadi lembu semuanya senang masuk ke kandang... kah kah kah....

Khamis, April 08, 2010

KIDNEY CLEANSER.
CLEAN YOUR KIDNEYS WITH LESS THAN $1.00
Years pass by and our kidneys are filtering the blood by removing salt, poison and any unwanted entering our body. With time, the salt accumulates and this needs to undergo cleaning treatments. How are we going to do this?
It is very easy, first take a bunch of parsley and wash it clean Then cut it in small pieces and put it in a pot and pour clean water and boil it for ten minutes and let it cool down and then filter it and pour in a clean bottle and keep it inside refrigerator to cool.
Drink one glass daily and you will notice all salt and other accumulated poison coming out of your kidney by urination. Also you will be able to notice the difference which you never felt before.
Parsley is known as best cleaning treatment for kidneys and it is natural!

Anutan politik tidak jadi criteria dalam lantikan imamKerajaan negeri Kedah tidak menjadikan anutan politik seseorang sebagai kriteria dalam mengekal dan melantik pegawai masjid di negeri ini.Demikian penjelasan yang diberikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Agama, Pelajaran dan Koperasi YB Dato’ Haji Mohamed Taulan Mat Rasul sebagai mengulas tohmahan yang dibuat oleh seorang ADUN pembangkang kononnya pihak berkuasa agama yang berada di bawah Tuanku Sultan telah memaksa imam yang menyokong BN meletak jawatan.

Menurut Taulan, pegawai masjid termasuk imam-iman yang ada dilantik ketika pemerintahan terdahulu dan dikekalkan sehingga hari ini. Jika terdapat kekosongan kerana kematian, jawatan itu akan diisi mengikut prosedur yang sedia ada.

“Mana-mana pegawai masjid termasuklah imam yang sudah mencapai usia lebih daripada 60 tahun serta tidak berupaya lagi menjalankan tugas yang diamanahkan kepadanya maka disarankan supaya bersara. Had umur ini ada dalam syarat-syarat imam iaitu di bawah 60 tahun.

“Ini dilakukan kerana terdapat aduan yang dibuat oleh anak-anak kariah di beberapa buah masjid mengenai tingkah laku imam berkenaan yang gagal melaksanakan tugasnya dengan baik disebabkan faktor usia dan lain-lain sebab,” katanya.

Mengenai dakwaaan yang mengatakan kerajaan memaksa pegawai masjid supaya bersara adalah tidak benar sama sekali dan pihak yang mengeluarkan kenyataan itu hendaklah melakukan siasatan sebelum mengeluarkan kenyataan.

Selepas menerima aduan daripada anak kariah Pejabat Agama akan menjalankan siasatan terperinci. Sekiranya didapati aduan tersebut ada asas barulah pegawai berkenaan dipanggil dan diminta tunjuk sebab atau disarankan supaya bersara.

Katanya, kedudukan imam pada sesebuah masjid terletak pada hubungan baik dengan anak-anak kariah.

“Imej imam itu sangat penting bukan sahaja untuk mengimarahkan masjid tetapi bagi seluruh masyarakat di dalam kariahnya,” katanya.

Sekiranya terdapat terdapat kekosongan jawatan di mana-mana masjid anak-anak kariah boleh mencalonkan sesiapa sahaja tidak mengira pegangan politik dan
Jawatankuasa Pejabat Agama akan memilih sesiapa yang layak menerusi temuduga.

Selasa, April 06, 2010

The Pied Piper
A Malaysian tourist walked into a Sydney antique shop. He
noticed a very life-like bronze statue of a rat. It was so striking
that he decided to buy it.He took it to the owner and said: 'How much
is this bronze rat?'
The owner replied: 'It's $12 for the rat, and $100 for the story.'
The fellow gave the owner his $12 and said,
'I'll just take the rat, you can keep the story!'
As he walked off down the street, he noticed
that a few real rats had crawled out of the
drains and begun following him. He started to walk a little faster, but within a couple of
blocks, the swarm of rats had grown to
hundreds, and they were all squealing and screeching in a very menacing way.He increased his speed and ran on towards Sydney Harbour and
as he ran, he looked behind him and saw the rats now numbered
in their MILLIONS, and they were running faster and faster. By
now, very concerned, he ran down to the pier and threw the
bronze rat as far out into the water as he could.
Amazingly, the millions of real rats jumped into the water after
it, and were all drowned.
The man walked back to relate all this to the shop owner, who
said, 'Ah, you've come back for the story then?
'Hell no!' said the Malaysian, 'I came back to see if you've got any
bronze Malaysian UMNO Politician?'

Isnin, April 05, 2010

Kerajaan belum sedia serah pemilihan AJK masjid kepada ahli kariahKUALA LUMPUR, 5 April: Kerajaan belum bersedia menyerahkan pemilihan Ahli Jawatankuasa Masjid kepada ahli kariah biarpun didakwa timbul perpecahan terhadap lantikan kerajaan.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom memberitahu demikian dalam jawapannya terhadap soalan dibangkitkan Nasir Zakaria (PAS-Padang Terap).

Nasir dalam soalannya mendakwa pelantikan jawatankuasa masjid yang dibuat kerajaan dan bukan berdasarkan pilihan ahli kariah merupakan salah satu punca berlakunya perpecahan di kalangan ahli masjid.

beliau sewaktu mengemukakan soalan tambahan dalam sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat hari ini berkata, terdapat juga masjid yang tidak pernah mengadakan mesyuarat agung tahunan untuk membuat pemilihan ahli jawatankuasa.

"Sebab berlakunya masalah perpaduan di kalangan ahli masjid, kerana pelantikan ahli jawatankuasa masjid bukan dibuat berdasarkan pilihan. Malah ada masjid yang tidak pernah buat mesyuarat agung mereka.

Justeru, beliau ingin tahu samaada pihak kerajaan bersedia untuk menyerahkan urusan pelantikan pegawai-pegawai masjid kepada ahli kariah itu sendiri.

"Adakah pihak kerajaan bersedia untuk meyerahkan urusan pelantikan pegawai-pegawai masjid yang berlelayakan dan berwibawa diserahkan kepada ahli kariah itu sendiri," soalnya.

Jamil Khir bagaimanapun tidak menyatakan kesedian berbuat demikian dan berkata pepecahan berlaku akibat perbezaan pandangan.

Sebelum itu, Matulidi Jusoh (BN-Dungun) meminta Perdana Menteri menyatakan jumlah masjid dan surau seluruh negara dan langkah yang diambil oleh kerajaan untuk menjaga kebajikan jemaah masjid dan surau ini termasuk meningkatkan silaturrahim dan perpaduan ummah.

Sabtu, April 03, 2010

Your Income Tax 2009 - 2010


If you missed the SSPN in 2009, don’t miss it at 2010 then J Register for your kids…
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Your income tax 2009 - 2010!

For your update, below please find Budget 2010 Income Tax Changes that is relevant to individuals :

1) Maximum Tax Rate for chargeable income exceeding RM100,000 be reduced from 27% to 26%
Effective Date : YA 2010

2) Personal Relief be increase from RM8,000 to RM9,000
Effective Date : YA 2010

3) Relief on Contribution to EPF & Life Insurance be increase from RM5,000 to RM6,000
The Additional RM1,000 relief is given solely in respect of annuity scheme premiums paid to insurance companies contracted with effect from 1 January 2010.
It is also applicable to additional premiums paid on existing annuity schemes where payment commenced from 1 January 2010.
Effective Date : On or After January 2010

4) Individual who pay for their own broadband subscription fees be given tax relief on broadband subscription fees up to RM500 per year.

For those who wish to claim the RM500 Broadband Relief, please make sure the Broadband's billing is under the Taxpayer's name and the payment made is either by Cash or If it is by using Credit Card,
it must be charged to the Taxpayer own credit card. Otherwise it would not be allowed for deduction.

With the knowledge of above Income Tax changes, you may start doing your Tax planning for Year 2010 in order you may fully utilize the Tax Relief given.

For those who are not really clear on Personal Relief entitlement for each individual, below please find the list of Personal

Relief which is applicable for YA 2009 :
- RM8,000 Personal Relief
- RM5,000 Medical expenses for Parents
Parents medical bills or receipt to keep (even accepted Pharmacy Receipt)
- RM5,000 Medical expenses for taxpayer, spouse and children on serious diseases
* RM500 Complete Medical Examination Expenses (RM500 Limit sharing the RM5,000 Limit for serious diseases Medical Expenses)
- Disable Person (further deduction)
* Own RM5,000
* Spouse RM2,500
- RM5,000 Supporting equipment for Disable Person, spouse, children or parent
- RM3,000 Wife/Husband Relief if she has no source of income or elects for combined assessment
- Child Relief (claimed by either husband or wife)
* RM1,000 per child (below 18 years of age)
* RM5,000 per disable child (unmarried)
* RM4,000 per child (above 18 years of age who is studying full time)
@ Overseas University, colleges or similar establishments
@ Local University , colleges or similar establishments
- RM6,000 EPF & Life insurance premium
- RM3,000 Education or Medical premium
- RM1,000 Annuity premium on annuity purchased through EPF Annuity Scheme
- RM5,000 Fees for acquiring technical, vocational, industrial, scientific, technological, law, accounting, Islamic financing, skills or qualifications at tertiary level or any course of study at post graduate level
- RM1,000 Purchase of books, journal, magazines and other similar publications (excluding newspaper or banned publications) for the use of taxpayer, spouse or children
To keep receipt for the purchase of any book or magazines except newspapers
- RM3,000 Purchase of Computer (Given once in three years)
- RM3,000 Net amount deposited into Skim Simpanan Pendidikan Nasional for child
Instead of saving in normal Kids Saving A/C, you may save in SSPN A/C in order to utilise the RM3,000 relief. You may start to save now but before 31 Dec 2009 in order to qualify for the relief.
- RM300 Purchase of sports equipment (Not include attire and shoes)
To keep receipt for the purchase of sport equipment
- RM10,000 Interest paid on housing loans for 3 Consecutive Years (S&P signing between 10 Mar 2009 to 31 Dec 2009)


Hope the above is helpful to you All. Thank you!


Krisis Air Di Kedah Tahap Gaban : Aduan Rakyat di TV3 mai SETPOL MB nak jawab
Kedah: Tembak Dengan Pistol Ayaq


Sebelum ini di RTM, kini melalui TV3 pula. Aduan Rakyat TV3 kelmarin memang ada agenda yang sama seperti arahan bos UMNO Kedah dalam mesyuarat baru-baru ni. Manipulasi isu air semaksima mungkin untuk menanam kepercayaan bahawa, Kerajaan PR Kedah telah gagal sepenuhnya. Maka RTM dan TV3 yang melenting kalau dikatakan ‘pelacur’ pun sekonyong-konyong menyondol tanpa usul periksa lagi. Kedah dikatakan mengalami krisis air! Kedahlah negeri paling tenat dalam isu bekalan air di kalangan negeri-negeri di benua Asia, malah seluruh dunia. Apakah memang berlaku krisis air di Kedah?

Ada tiga tahap dalam isu air sebelum ia dikatakan sebuah KRISIS.

Pertama seluruh infrastruktur asas bekalan dan sumber air di rumah pam, loji penapisan dan tangki simpanan dipacu pada tahap maksimum, termasuk pengangkutan lori tangki pihak berkuasa air dikerahkan. Ini rutin biasa operator air di seluruh Negara.

Kedua, lori-lori tangki swasta terpaksa disewa untuk menampung penghantaran bekalan air mentah ke kawasan terputus sumber air sehingga menyukar kehidupan harian. Bekalan ke kawasan-kawasan normal terpaksa dicatu dan dihadkan. Catuan air belum berlaku di negeri ini seperti berlaku di Sabah, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor!

Ketiga, Rejimen 60 Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang diwujudkan khusus menangani isu keselamatan sumber dan bekalan air di negara ini terpaksa dikerahkan untuk campurtangan dalam isu ini. Sumber dan bekalan Air adalah item penting dalam isu keselamatan Negara. Beribu-ribu soldadu berceloreng basah dengan segala kelengkapan membekal air akan bertaburan di seluruh Kedah! Hal ini tak pernah terjadi dalam dua tahun ini!

Selepas tiga tahap ini, maka negara atau negeri wajar diistiharkan mengalami krisis air. Kedah berada di tahap mana? Kedah berada pada tahap pertama!

Kampung Keda Sungai Senam dan Kampung Kenangan di Sik, yang disiarkan dalam Aduan Rakyat TV3 kelmarin memang menghadapi masalah air sejak diwujudkan lebih dua puluh tahun dulu. Sejak saya mula terlibat dalam kerja-kerja kemasyarakatan sejak tahun 1995, dua penempatan itu memang sudah mengalami masalah bekalan air. Kampong Keda Sg Senam yang diwujudkan atas bukit tinggi melibatkan agensi keda dan Felcra, dengan strategi dan kepentingan politik kerajaan masa itu. Ada 400 pengundi (DUN Belantek) di Kg Keda Sg Senam yang menjadi ‘simpanan tetap’ BN, dan BN tak pernah tewas di UPU Kampung Chong, tempat mereka mengundi.

Pada PRU 2008, sebahagian besar daripada 400 orang ini tidak keluar mengundi kerana memprotes BN yang gagal selesaikan masalah air sejak mereka dipilih menyertai penempatan ini. PAS dibenarkan masuk berkempen dan menziarahi penduduk buat kali pertama pada tahun itu. Hanya 4 buah rumah sahaja yang berani mengaku akan menyokong PAS. Ada seorang pemuda yang celik politik membuka laluan, dan dia dipulaukan hingga sekarang.

PAS menang buat kali pertama sejak pilihanraya diadakan di UPU itu, kerana mereka tidak keluar mengundi. Tetapi kerana ada undi pos tentera di Kem Gubir seramai 1,031 yang dimasukkan di saat pembubaran DUN, BN menang juga di Belantek dengan majority 252 undi.

Apabila kerajaan bertukar tangan, maka cepat-cepat masalah itu dilonggokkan atas kepala kerajaan dengan segala kempen melalui surat khabar dan TV. Adun BN yang menang dengan undi pos tentera itupun menganjurkan demontrasi di kampong itu, seolah-olah air kering bila PR memerintah negeri.

Sejak puluhan tahun, lori tangki menghantar air ke kampong ini, tong drum tepi jalan pun dah banyak yang diulangsalin kerana lama berkhidmat menadah air. Paip utama rosak sepenuhnya sewaktu pembinaan empangan Beris oleh JPS dan usaha mengganti sedang dibuat. Jangan tergamam bila ada air memancut dari pili sedikit masa lagi.

Kampung Kenangan di Kampung Betong juga ‘simpanan tetap’ BN bagi DUN Jeneri. Tidak pernah sekalipun sejak ia wujud, PAS boleh masuk berceramah dan beramah mesra dengan penghuninya. Yang boleh dibuat ialah ceramah di kampung sebelah dan halakan pembesar suara ke sana, moga-moga ada yang mendengar. Selama itulah paip air menjadi hiasan di kampong itu. Alhamdulillah, malam tadi air mula sampai dari jam 2 pagi hingga 7 pagi – kali pertama sejak ia diwujudkan. Yang memang tak pernah menutup kepala paip, ia melimpah ke jalan raya.

Banyak lagi kisah ‘politik pistol air’ di lokasi Aduan Rakyat tempoh hari. Wakil SADA yang diinterbiu dalam rancangan itu banyak menceritakannya kerana sudah 36 tahun dalam industri itu, tetapi tidak disiarkan kerana akan memakan tuan lamanya.

Satu hal yang jelas ialah tiada isu yang lebih besar dan parah di Kedah selain isu air. Maka ia digomol semahunya oleh puak yang gila talak, baik muda atau tua. Johor, Neg 9, Melaka dan Sabah yang parah dengan isu air seperti dilupakan. Jangan sampai pistol air menjadi meriam air (water canon) di negeri-negeri itu, kerana saya sudah merasai kepedihannya dalam demontrasi bersih dan isu bahasa satu masa dulu.
Posted by MUHAMMAD SANUSI MD NOR